19. februar 2024

Končno je prišel dan za vrhunec otvoritvenih slovesnosti za OM Ašram – nestrpni od pričakovanja so se vsi po jutranji sadani zbrali pred Šivinim templjem in pričakovali prihod Višvaguru Mahamandalešvar Paramhans Sri Svami Mahešvaranande.

Ko je Višvagurudži prispel, je najprej pozdravil Samadi svojega ljubljenega svetega Gurudžija, Hindu Darm Samrat Paramhans Sri Svami Madavananade, nato pa je vstopil v Šiva Mandir (tempelj) v spremstvu Maha Nirvani Ačarja Mahamandalešvar Višokanand Barti.

Celodnevne slovesnosti so se začele s simbolično namestitvijo pokrovov na vseh šest zlatih Kalašev ob konstalacijsko najbolj ugodnem terminu, medtem ko so v Šivinem templju peli mantre. To je bil glavni del slovesnosti, imenovane Pran Pratišta, ne le, da je bil vsak Kalaš dokončan, ampak kar je še pomembneje, celota je zgradbo utrdila kot popolno in 'živo' za svoj namen, z osrednjim poudarkom na Šivinem templju in Šivinem Lingamu v notranjosti.

Zasnova celotnega kompleksa ne temelji samo na obliki OM, ki simbolizira manifestirano vesolje, ampak osrednje strukture dodatno simbolizirajo človeško telo, s stolpom nad Dvardaš Džjotirlinga Šivo, ki predstavlja glavo in sam Šiva, ki simbolizira zavest.

Posvetitev Šivinega templja se je začela s posebnimi ceremonijami, ki sta jih vodila Višvagurudži in Ačarja Mahamandalešvar Višokanandži, z več panditi, številnimi sanjasiji in tisoči bakt, ki so vsi osredotočili svojo predanost na ta izjemen trenutek.

Med ceremonijo so bile rdeče tkanine, ki so prekrivale Šiva Lingam in Nandijeve oči, končno odstranjene, kar simbolizira večno povezavo med Nandijem in Šivo.

Celotno vzdušje je eksplodiralo od veselja – iz kalašev na vrhovih kupol templja so na vse posuli cvetne liste vrtnic, velik tempeljski zvon je glasno zazvonil in veliko je bilo klicev "Ki Džaj!" in "Džai Ho!" v hvalo Višvagurudžiju in celotni Parampari Om Sri Alakpuridži Sida Pita.

Program se je nadaljeval v veliki dvorani Kata s številnimi dostojanstveniki iz duhovnega sveta, pa tudi uradnimi vladnimi in družbenimi predstavniki, ki so nagovorili zbrano množico, vključno z Maharadžo Kumar Sahibom dr. Lakšjaradžem Singom Mevarjem iz Udaipurja in glavnim ministrom Radžastana Badžan Lal Šarmo.

Deset dni intenzivne ceremonije z ognjem Rudra Čandi Jagja se je zaključilo popoldan, pri čemer so se vsi udeleženci pridružili zadnji slovesnosti, ki se je je udeležil Višvagurudži.

Veličastnih deset dni inavguracije in praznovanja se je končalo z Guru Arati (molitvami), daršanom (osebnim pozdravom guruja), kulturnim programom in petjem znanih badžanov na satsangu in prav vsi so občutili veselje velikega dosežka.

Višvagurudži je zaključil večer z navedbo, da se z odprtjem OM Ašrama seva še ni končala in še vedno poteka pod njegovim vodstvom, z vizijami za več projektov.

Pojasnil je tudi, da učinkov dogajanja in otvoritve ne bo (oziroma ni) deležna zgolj Indija, ampak cel svet in ob tem svečano poudaril: "Služili bomo celotnemu stvarstvu do zadnjega diha svojega življenja."

 

om ašram 2

om ašram 1

om ašram 3

om ašram 4

 

Vir: https://www.vishwaguruji.org/news/607-the-grand-opening-of-om-ashram