Joga v vsakdanjem življenju (JVVŽ), avtorja Vishwaguru Paramhans Maheshwaranande, je sodobnim zahtevam življenja prilagojen celovit (holističen) in postopen sistem izvornih tehnik, vadb in principov. Je mednarodno znanstveno potrjen sistem izvorne joge, ki temelji na starodavnih in preizkušenih principih tradicionalnega znanja za doseganje celostnega fizičnega, mentalnega, družbenega in duhovnega zdravja. Vadba je skladna, umirjena in preudarna, s poudarkom na zavestnem dihanju. Vaditi JVVŽ pomeni uživati blagodejne učinke izvorne joge v svojem vsakdanjem življenju.

Osnovna značilnost sistema je tradicija duhovne linije učiteljev, enakomerna zastopanost štirih glavnih oblik joge (bhakti, karma, gjana in raja joga), poučevanje po principih starodavne vedske filozofije in celovit sistematičen napredek po vadbenih stopnjah, ki vodijo korak po korak od enostavnih do zahtevnejših vaj in tehnik.

Z vami smo že 30 let, danes na 108 lokacijah po Sloveniji

JVVŽ je mednarodno potrjen znanstveni sistem joge in danes v svetu eden najbolj priznanih in uveljavljenih sistemov vadbe tradicionalne, izvorne joge,  DSC5373ki se izvaja na vseh koncih sveta in se poučuje v tisočih lokacijah in ustanovah širom sveta - v šolah, predšolskih ustanovah, športnih dvoranah, toplicah, domovih za ostarele, rehabilitacijskih centrih, kulturnih ustanovah itd. Redna vadba se je izkazala zelo koristna tako za rehabilitacijske, kot preventivne zdravstvene ukrepe pri problemih vegetativnega živčnega sistema, s stresom povezanih bolezni, psihosomatskih bolezni, motenj spanja, kardio-vaskularnih bolezni in drugih funkcionalnih bolezni. 

Danes preko 200 učiteljev prostovoljcev z mednarodnim certifikatom aktivno izvaja vadbe na 108 lokacijah po Sloveniji.

 

Vadbeni programi

joga vadba asane asana joga v vsakdanjem življenjuSistem vadbe je sestavljen iz 8-stopenjske vadbe in v Sloveniji vključuje tudi posebne programe, kot so joga za hrbtenico, joga proti stresu, joge za starejše, joga za slepe in slabovidne, joga za otroke, joga za moč in meditacijo samoanalize. Vadi jo lahko vsakdo, ne glede na starost ali razgibanost. Vadba ni namenjena tekmovanju. Za razliko od številnih različnic joge omogoča tudi postopno in varno učenje naprednejših dihalnih tehnik in meditacije.
Pri tem pa je zelo pomembno, da vadimo ob vodstvu izkušenih učiteljev. Več

  

 Učinki redne vadbe

Vadba Joge v vsakdanjem življenju je univerzalno zdravilo za človeka tudi v sodobnosti, ko se zdi, da želimo prehiteti samega sebe, a se ob tem izgubljamo. Tisti, ki redno vadimo ugotavljamo, da nam daje globok občutek sprostitve in povečuje telesno gibljivost, moč in vzdržljivost. Z daljšo in postopno vadbo nam pomaga tudi pri razvijanju koncentracije, optimizma, samozavesti, spoštovanja in notranje moči, potrpežljivosti in bolj sočutnega odnosa do okolice in samega sebe. Ob življenju z jogo se sčasoma naučimo obvladovati vsakdanje skrbi, čeprav joga ne ponuja čudežnih in hitrih rešitev.

S pravilno in redno vadbo nas Joga v vsakdanjem življenju postopoma vodi k harmoniji telesa, uma in duše in nam v življenje prinaša celostno zdravje.

Več: Kaj je dobro vedeti preden začnem z vadbo > KLIK

p DSC5481

 

Projekti za skupnost in humanitarna dejavnost

PriznanjeJoga v vsakdanjem življenju (JVVŽ) je neprofitna, humanitarna, nevladna organizacija, katere cilj je služiti človeštvu s spodbujanjem zdravja, miru v svetu, humanitarne pomoči, človekovih pravic, zaščite okolja in vseh bitij, strpnosti, spoštovanja in svobode med religijami, kulturami in narodi. V Sloveniji ima več kot tridesetletno tradicijo in je v letu 2008 za prostovoljski projekt Joga v zaporih prejela državno priznanje, s strani tedanjega predsednika Danila Türka. Slovenska društva JVVŽ za promocijo zdravja, humanizma, ekologije in miru že 30 let aktivno organiziramo in sodelujemo v številnih humanitarnih, socialnih in družbenih projektih razvoja lokalne in širše skupnosti. Sistem JVVŽ se danes uporablja tudi v zdravstevnih ustanovah, šolah, domovih za ostarele in rehabilitacijskih centrih. To je del Vishwagurujevih prizadevanj za zdravo okolje, spoštovanje vseh živih bitij in miru na svetu.
V nadaljevanju predstavljamo izbor iz številnih realiziranih projektov.

 DSC4715 popJoga na stolih za starejše (brezplačna vadba)
Vadba je namenjena vsem, ki se želijo v tretjem življenjskem obdobju posvetiti tudi sebi in narediti več za svoje zdravje. Redna vadba joge lahko upočasni proces staranja in ohranja zdravje in vitalnost do visoke starosti. Prilagojena je gibljivosti vadečih in poteka na stolih. Vadbe se že več let izvajajo v domovih za upokojence, kot tudi v prostorih društev.


Jogo na stolih lahko vadite v: MariboruKranju, Murski Soboti, KopruRakičanu in Novi Gorici.


Joga v zaporih (brezplačna vadba)

Novomeški center JVVŽ že od konca 2005 enkrat tedensko organizira vadbo za osebe na prestajanju zaporne kazni v zaporu na Dobu. "Gre za pomoč osebam, ki so v posebnem položaju, saj so jih (večinoma tragične) okoliščine pripeljale na pot, ki je zaznamovana z odporom in odklanjanjem s strani družbe. ted slika 30Pečat nesprejemanja se jih lahko drži še leta po prestani zaporni kazni. Mnogi so izgubili upanje, da bi lahko kdaj zaživeli drugače. Želijo se samo čim prej rešiti iz frustrirajoče situacije. Težko jih je motivirati, da naredijo nekaj zase. Tisti, ki se za to odločijo, pa potrebujejo nova znanja, kako to doseči. Joga jih sprosti v stresnem okolju in jim pokaže, da se tudi v neugodnih okoliščinah da živeti v sozvočju s samim sabo. Vadba jim pretrga monotonijo in jih razgiba ter jim da novo energijo. Tudi to, da si je nekdo pripravljen brez vsakega povračila vzeti enkrat tedensko čas zanje, jim govori o tem, da so ne glede na položaj, v katerem se nahajajo, še vedno vredni truda in pozornosti.", je zapisala Vojka Bole Hribovšek v prispevku za spletni portal Karmaplus. Mladinski svet Slovenije je leta 2008 v okviru izbora Naj prostovoljskega projekta leta, nagradil projekt Joga v zaporih s posebnim priznanjem.

Joga za slepe in slabovidne (so-financiran evropski projekt)
Vsak teden od leta 2010, se z dobrobiti sistema Joge v vsakdanjem življenju ted slika 80srečujejo tudi slepi in slabovidni na Dolenjskem. Kakor so, navdušeni nad rezultati, v Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Novo mesto zapisali, jim joga omogoča "sproščanje, razgibavanje telesa, umirjanje uma, poglabljanje dihanja in koncentracije, vzpostavljanje notranjega ravnovesja, kar pomaga pri razvoju dobrih medsebojnih odnosov, pozitivnega razmišljanja, zadovoljstva in veselja do življenja“. Pod vodstvom izkušene vaditeljice z minimalnim ostankom vida in dvema videčima spremljevalcema izvajajo asane prve stopnje. S svojo vztrajnostjo in predanostjo so vadeči in vaditelji navdih mnogim v svoji okolici.

Joga v parku (brezplačna vadba)
V parku MB 2007Slovenska društva JVVŽ od 2006 vsako leto izvajajo poletno vadbo joge v parkih in na plažah. Vadba, ki običajno poteka enkrat tedensko, je primerna za vse starostne skupine in namenjena tako začetnikom, kot izkušenim jogistom. Je brezplačna in pogosto množično obiskana, saj predstavlja možnost za blagodejno in prijetno poletno aktivnost v senci drevesnih krošenj. Projekt poletne joge v parku organizirajo vsa slovenska društva Joge v vsakdanjem življenju in poteka v kar 19 mestih in krajih: v Kranju, Mariboru, na Ptuju, v Slovenski Bistrici, Murski Soboti, Volčjem Potoku, Novi Gorici, v Novem mestu, Brežicah, Sevnici, Celju, Šentjurju, Litiji, Zagorju ob Savi, na Vrhniki, Logatcu, v Postojni, Kopru in Luciji.

Mirovne iniciative
Od leta 2002 na iniciativo Vishwagurujija organiziramo številne mednarodne dogodke in aktivnosti za spodbujanje duha odprtosti, vključenosti in multikulturnosti, ki združuje ljudi vseh družbenih slojev in vseh veroizpovedi v skupnem cilju za podporo miru in spoštovanju narave ter vseh živih bitij v svetu.

Medverska srečanja in molitve za mir
Organiziramo številna srečanja s predstavniki različnih verstev, v oktobru 2004 in 2006 smo v Ljubljani izvedli tudi odmevni mednarodni molitvi za mir, ki se ju je udeležilo veliko število udeležencev iz Slovenije in vsega sveta.
Molitev za mir Lj 2  Medreligijsko srečanje Lj  Molitev za mir Lj 3

Svetovni mirovni vrh
WPC Summit 2006 LjMed 14-16. oktobrom 2006 smo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma Ljubljani organizirali Svetovni mirovni vrh, mednarodno konferenco v sodelovanju z akademiki, znanstveniki, predstavniki verskih skupnosti, mladih, lokalne in državne skupnosti.
Več

Drevesa miru
V sklopu projektov za skupnost so se župani mnogih slovenskih mest pridružili JVVŽ in Vishwagurujiju pri sajenju dreves miru. Med leti 2006 in 2010 so v 10 krajih posadili 11 dreves, ki simbolično opozarjajo na vrednote bratstva, razumevanja in miru.

Drevo miru Kranj 2006APrvi takšni drevesi je Vishwaguruji posadil leta 2006 v Kranju, z županom Mohorjem Bogatajem in v Ljubljani z županjo Danico Simšič. Sledil je župan Zoran Jankovič ob priložnosti srečanja županov prestolnic EU leta 2008 in 2010. Leta 2008, ko smo praznovali 20-letnico Joge v vsakdanjem življenju v Sloveniji, smo posadili drevesa miru v Novem Mestu - z županom Antonom Muhičem, v Domžalah - s tremi župani - z domačim županom Tonijem Draganom, z županom Trzina Antonom Peršakom in z županom Moravč Martinom Reboljem ter v Portorožu z županom Tomažem Gantarjem in v Celju z županom Bojanom Šrotom. Leto kasneje sta Vishwaguruji in župan Franc Kangler posadila drevo v Mariboru. Še dve drevesi od leta 2010 opominjata na pomembnost miru in sodelovanja. Drevo v Novi Gorici, ki smo ga posadili s pomočjo podžupanje Darinke Kozinc in drevo v Parku dr. Janeza Drnovška  v Zagorju ob Savi, ki ga je pomagal posaditi župan Matjaž Švagan.

Park miru
PARK DSC6979 p1 panoPrizadevanja kranjskega društva JVVŽ so šla še dlje. Mestna občina Kranj je namenila prej nekultivirano zemljišče za postavitev Parka miru poleg dijaškega in študentskega doma ter nove ekonomske gimnazije na Kidričevi cesti. Svečana otvoritve parka s sajenjem 12 dreves je bila 20. septembra 2013.

 

Organiziranost

Deset slovenskih društev Joge v vsakdanjem življenju ima mednarodno licenco za poučevanje joge po sistemu JVVŽ. Od leta 1997 so vključena v Zvezo joga društev Slovenije (ZJDS), ki je nacionalni koordinator ter vmesni člen med desetimi slovenskimi društvi in mednarodno krovno organizacijo The Sri Deep Madhavananda Ashram Fellowship.

ZJDS je bila ustanovljena z namenom doseči boljšo organiziranost joga društev, skrbeti za izobraževanje strokovnih kadrov, organizirati seminarje, pomagati pri izdajanju in prevajanju strokovne literature ipd. Članice Zveze so lahko katerakoli društva joge ali kulturno-umetniška, športna in druga društva, v katerih deluje joga sekcija, ki sprejemajo statut in ostala pravila Zveze.

Učitelji JVVŽ se za pridobitev mednarodne licence pri avtorju sistema izobražujejo in opravljajo 4 strokovne izpite na Fakulteti za šport v Ljubljani, poleg izpita iz JVVŽ, ki se opravlja pri krovni mednarodni organizaciji.
Člani joge v vsakdanjem življenju lahko svoje znanje izpopolnujejo tudi na organiziranih predavanjih v društvih po vsej Sloveniji in se udeležijo mednarodnih seminarjev na različnih koncih sveta od Evrope, Indije, ZDA, Kanade, Mehike, Avstralije, Nove Zelandije, do Fidžija.

Iz medijev:
 
12.10.2015 | RTV Slovenija, Tednik | Joga pomaga: JVVŽ projekti za skupnost
 
25.9.2015 | RTV Slovenija, Dobro jutro | Joga v vsakdanjem življenju (od 14:35 min naprej)
 
1.8.2015 | Planet Siol.net | Zakaj je joga dobra za naše zdravje