Khatu Pranam

Khatu Pranam Strbske Pleso

Edinstven del znanstvenega sistema Joga v vsakdanjem življenju je sklop asan z nazivom Khatu Pranam. Khatu Pranam v prevodu “Pozdrav Khatuju”, je posvečen vasi Khatu v indijski pokrajini Rajasthan. Tam je skoraj 135 let prebival utemeljitelj duhovne veje Joge v vsakdanjem življenju Bhagvan Sri Dip Narajan Mahaprabhuji.

Na telesni ravni Khatu Pranam razteza, preteguje in sprošča vse mišice, vezi in sklepe. Spodbuja energijski pretok v telesu, saj povečuje pljučno zmogljivost in poglablja dihanje. Pospešuje krvni obtok, odpravlja utrujenost, povečuje prekrvavitev glave in zbranost, izboljšuje vid. Povečuje tudi gibljivost hrbtenice ter uravnava delovanje notranjih organov in žlez. Redna vadba usklaja in odpravlja motnje v delovanju živčnega sistema, vzpostavlja čustveno ravnovesje ter preprečuje živčnost in depresijo.

Khatu Pranam prek položajev deluje tudi na duha. Širi našo zavest in usklaja tattve (elemente), bio ritem in dihanje. Ugodno vpliva na čakre (energijska središča) in povečuje pretok življenjske energije (prane) v telesu. Razvija sposobnost sprejemanja vesoljne energije in prinaša notranji mir - harmonijo telesa, uma, duše in zavesti.

Khatu Pranam kvadrat

Ponazoritev zaporedja 20 položajev, ki sestavljajo sklop asan Khatu pranam. 

Več: Spletna stran Khatu Pranam  |  Naročite knjigo Sistem Joga v vsakdanjem življenju